Semne ale deficitului de magneziu

09/07/2019

Magneziul este un mineral deosebit de important, fiind necesar pentru mai bine de 300 de reacții biochimice din organism. Ajută la menținerea funcției normale a nervilor și a mușchilor, susține sistemul imunitar, inima, ajută la menținerea sănătoasă a sistemului osos, ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge, la producerea de energie, la sinteza proteinelor.

Deficiența de magneziu poate fi întâlnită și în cazul persoanelor care au o alimentație foarte sănătoasă. Acest fapt se datorează calității solului pe care sunt crescute plantele consumate. Există posibilitatea ca o persoană care se alimentează corespunzător cu legume, frunze, semințe, să prezinte deficiențe de magneziu. Sunt și cazuri în care persoana are o anumită afecțiune care împiedică absorbția corespunzătoare a magneziului, cum ar fi  boala Crohn, boala celiacă, pierderea excesivă a magneziului prin urină sau transpirație, tulburări gastro-intestinale, tulburări genetice, consumul excesiv de alcool,  diabet.

Deficitul de magneziu pe termen lung poate avea efecte adverse asupra: densității oaselor, a funcției creierului, a funcției musculare și a sistem digestiv .

Pierderea densității osoase poate fi deosebit de îngrijorătoare. La persoanele mai tinere, deficitul de magneziu poate împiedica creșterea osoasă. Este vital să obțineți suficient magneziu în timpul copilăriei, când oasele sunt încă în dezvoltare. La persoanele în vârstă, deficitul de magneziu poate crește riscul de osteoporoză și fracturi osoase.

Simptomele deficitului de magneziu includ:

  • Spasme musculare
  • Amețeli
  • Sensibilitate la zgomot
  • Oboseala cronică
  • Anxietate, confuzie și atacuri de panică
  • Probleme de somn
  • Tensiune arterială crescut

La perioade mai lungi de deficit de magneziu, po fi resimțite următoarele simptome:

  • Pierderea apetitului și greață.
  • Convulsii
  • Schimbări de personalitate
  • S pasme coronariene
  • Tensiune arterială crescută
  • osteoporoza

O alimentație sănătoasă, bogată în verdețuri, legume, fructe, nuci, semințe, leguminoase și fasole cu un supliment de magneziu la nevoie, pot preveni aceste simptome.

Potrivit Institutului Național de Sănătate, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani este recomandată doza de:
310 mg pentru femele
400 mg pentru bărbați
Pentru persoanele cu vârsta de 31 de ani sau mai mult, este recomandată doza de:
320 mg pentru femele
420 mg pentru femele
Cantitatea poate fi mai mare pentru adolescenții între 14-18 ani și femeile însărcinate.
Alimentele bogate în magneziu pot fi:
  • Fructe cu coajă lemnoasă, în special migdale, caju, arahide
  • Spanac
  • Fasolea neagră
  • Untul de arahide
  • Avocado
  • Cartof
  • Orez
  • Fasolea roșie
  • Bananele și merele
  • Peștii,pre cum somonul
  • Stafidele
  • Pieptul de pui
  • Broccoli, morcovii
Când nivelul de magneziu este scăzut, organismul absoarbe magneziu din intestinul subțire, reducând în același timp cantitatea excretată de rinichi.
Pentru o absorbție mai eficientă a magneziului, puteți încerca:
  • reducerea sau evitarea alimentelor bogate în calciu cu două ore înainte sau după consumarea alimentelor bogate în magneziu
  • evitarea suplimentelor cu doze mari de zinc
  • tratarea deficitului de vitamina D.
  • Consumul de legume crude în detrimentul celor gătite
Suplimentele de magneziu
Medicii pot recomanda, în baza analizelor medicale și a simptomatologiei suplimente de magneziu pentru persoanele care au o absorbție slabă a magneziului sau pentru persoanele cu vârstă peste 60 de ani, deoarece absorbția scade odată cu vârsta.
Suplimentele de magneziu sunt disponibile într-o varietate de forme, cum ar fi:
  • Citratul de magneziu
  • Magneziu lactat
  • Magneziu aspartat
  • Clorura de magneziu
  • Magneziu malat
  • Taurul de magneziu
S-a constatat că absorbția este mult mai eficientă în cazul citratului și a clorurii decât în forma de oxid.
Depășirea dozei recomandate de magneziu poate provoca diaree, crampe și greață. Sugarii, adulții în vârstă și persoanele cu funcție renală redusă prezintă un risc crescut de toxicitate la magneziu și ar trebui să consulte medicul înainte de administrare.
 

Table 1: Recomandări alimentare

Vârsta

Bărbați

Femei

Gravide

Femei care alăptează

De la naștere la 6 luni

30 mg*

30 mg*

 

 

7–12 luni

75 mg*

75 mg*

 

 

1–3 ani

80 mg

80 mg

 

 

4–8 ani

130 mg

130 mg

 

 

9–13 ani

240 mg

240 mg

 

 

14–18 ani

410 mg

360 mg

400 mg

360 mg

19–30 ani

400 mg

310 mg

350 mg

310 mg

31–50 ani

420 mg

320 mg

360 mg

320 mg

51+ ani

420 mg

320 mg

 

 

*Consum adecvat

 

Surse:

https://www.healthy-holistic-living.com/7-warning-signs-that-your-magnesium-chloride-levels-are-dangerously-low-and-how-to-fix-it-2/?utm_source=Video&utm_content=53802-X5QL

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322191.php

https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-supplements#bottom-line

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

Site creat în WebWave