Oțetul de mere făcut în casă

15/07/2018

Ingrediente:

  • 5 kg mere coapte și din cultură ecologică
  • 5 l apă calduță
  • un borcan de 800 gr miere din surse sigure
  • 10 g drojdie fără gluten

Prepararea merelor:

1. Putem curăța merele de cotor și să le trecem prin robotul de bucătărie, după care le punem în recipientul în care dorim să lăsăm merele la fermentat

2. Se poate folosi storcătorul de fructe, dar în acest caz se pune și sucul și pulpa rămasă in compartimentul rezidual

3. Puteți decoji merele și să le dati pe răzătoare, dar în acest caz pierdeți foarte multe vitamine care se regăsesc preponderent în coajă

4. Se pot toca merele în ce manieră doriți cu tot cu coajă, cu cotor, codițe

5. Varianta folosită de mine și inspirată de soțul meu, este cea în care: merele se spală, se dau pe răzatoarea mare cu tot cu coajă, până când ajungem la cotor pe care eu îl dau la găini și astfel toată casa beneficiază de pe urma rețetei mele.

Pun merele într-un recipient din sticlă, obligatoriu, pentru că este mult mai sănătos pentru organism. Sticla va menține gustul merelor și a mierii și nu va intoxica rețeta cu xenoestrogeni (compuși chimici care imită estrogenul din organism și ne dezechilibrează hormonal).

Peste mere, adaug apa călduță (eu am folosit apa Aura cu particule de aur și argint pentru a avea apă vie în oțet, dar se poate folosi apă de izvor, apă de la robinet, sau dacă vă doriți apă vie și nu aveți de unde să o cumpărați sau să o procurați, puteți pune apa peste noapte într-un recipient din sticlă în care introduceți un obiect din argint: linguriță, bănuț, inel și așa obțineți apă vie).

Peste toată compoziția am adăugat mierea, din surse sigure. Mierea cumpărată din comerț poate fi contaminată cu zahăr și astfel vă puteți crește în organism inflamația, chisturile, tumorile. Acestea se dezvoltă sub influența zahărului deosebit de repede. Exemplu, un chist poate ajunge de la 2cm la 5 cm sau mai mult (adica operabil) în numai două săptămâni. Nu este o regulă, dar mie mi s-a intâmplat și de ce să riști să te contaminezi cu zahăr când ai o variantă mai bună?

În plus, dacă sursa nu este sigură, apicultorii mai practică încălzirea mierii care s-a zaharisit. Adică mierea poate fi naturală, dar proprietățile ei nu mai sunt aceleași.

La final am adăugat drojdie fără gluten, pentru cei cu intoleranță la gluten. Cei care nu au probleme cu glutenul pot folosi drojdie proaspată 50gr.

Daca vreți ca oțetul să fie mai acru, puneți merele mai verzi.

Se poate pune și sucul de la 1-2 lămâi.

Drojdia nu este obligatorie, se poate face și fără drojdie. Dacă puneți drojdie se scurtează timpul de fermentare și nu așteptați ca și mine 3 luni.

Eu am lăsat la fermentat 3 luni borcanul fără drojdie, cel cu drojdie se lasă până în 40 zile, după care am strecurat oțetul mai întâi prin sită și apoi prin tifon, după care am depozitat oțetul obținut in sticle din sticlă și l-am depozitat în beci.

Beneficii:

Intern:

- îmbunătățește digestia

- reduce nivelul de grăsime în sânge

- este foarte bun în curele de slăbire

- ajuta în cazul hipertensiunii

- reglează tranzitul intestinal

Extern

- reduce celulita

-poate fi folosit pentru tratarea arsurilor solare

- poate fi folosit pentru clătirea părului după ce este spălat, pentru strălucire și eliminarea mătreții

- se poate folosi în masaj pentru persoanele care au probleme cu circulația, cu varicele.

Merele conțin o varietate de vitamine, printre care vitamina C, PP, B, A E, minerele precum calciu, magneziu, fosfor, fier, iod.

Un studiu realizat de către Universitatea Cornel, după cum este precizat în Cornell Chronicle, precizează că triterpinoidele ce se regăsesc în coaja mărului omoară celulele cancerigene aflate oriunde în organism: ficat, colon, sân. 

Acestea fiind spuse cred că ne-am convins cu toții că merele și oțetul de mere natural sunt o sursă de vitamine și sănătate.

Poftă bună!

Distribuie pe Facebook

Distribuie pe Twitter

Distribuie pe Google+

Distribuie pe LinkedIn

Distribuie pe Pinters

 

 

Site creat în WebWave