Mango în endometrioză

28/03/2019

Conține vitamina C, B5 ,B6 ,B9, niacină, riboflavină, tiamină, A , E , K și minerele precum cupru, magneziu, potasiu, mangan.

Fructul conține polifenoli cunoscuți pentru proprietatea lor puternic antioxidantă cu rol în combaterea radicalilor liberi, înlăturând riscul degenerării celulare și reducând inflamația în organism, lucru deosebit de important în endometrioză.

Indicele glicemil al fructului este in jur de 50-60 in funcție de zona din care se recoltează și având în vedere proprietățile solului. Acest indice glicemic este unul mediu, iar alegerea fructului se va face în funcție de beneficiile aduse organismului.

Pentru persoanele cu endometrioză și cele care suferă de diabet, fructul nu este indicat a se consuma în cantități mari într-un timp relativ scurt, deoarece poate crește glicemia și împreună cu aceasta vă puteți înrăutăți starea de sănătate.

Uneori când auzim “să nu consumăm prea mult fruct” nu înțelegem ce înseamnă mai precis. Ei bine, in cazul de față, mango are un indice glicemic mediu, iar daca l-am consuma sub formă de smoothie sau suc, folosind 2-3 mango, atunci glicemia ar crește relativ repede datorită aportului mare de fructoză ceea ce nu este prea bine, în schimb dacă uneori, dimineața în special, vă faceți o salată de mango, dintr-un singur mango, reacția organismului nu va fi aceeași, iar în plus vă puteți alege cu toate vitaminele și mineralele pe care acest fruct le conține.

Este un fruct foarte bine tolerat chiar și de către persoanele proaspăt operate pe intestin sau colon, fie din cauza endometriozei sau chiar a altor boli similare, datorită enzimelor pe care le conține și care ajută la digestia proteinelor, iar datorită aportului de fibre, mango are proprietatea de a regla tranzitul intestinal ceea ce in endometrioză este deosebit de important avănd în vedere că dereglările tranzitului fac parte din simptomatologia primară a endometriozei.

Vitaminele C și B, necesare a se consuma zilnic, sunt prezente într-o proporție însemnată în mango, iar proprietățile antiinflamatoare, energizante, producătoare de anticorpi sunt un motiv în plus pentru a consuma fructul.

 

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/mango

https://food.ndtv.com/food-drinks/8-incredible-benefits-of-mangoes-the-king-of-fruits-1833145

Site creat în WebWave