Gutuile și proprietățile lor benefice

09/12/2018

Gutuia este un fruct parfumat aparținând familiei rozacee, care include și merele și perele. Arborele este un nativ al regiunilor temperate calde din Asia de Sud-Vest. Fructele, de culoare galben aurii, cu o formă asemănătoare perelor, se culeg toamna și se pot consuma pe to parcursul anului, ele fiind foarte rezistente pe timp de iarnă dacă sunt ținute în zone aerisite și lipsite de umiditate.

Fructele se folosesc în rețete de prăjituri, gemuri, compoturi, chiar și sosuri pentru diverse mâncăruri în general cu carne.

 

Beneficiile fructelor de gutui:

Gutuile sunt bogate în nutrienți precum vitaminele A, B și C, fibre, mineralele precum potasiu, cupru, seleniu, zinc, fosfor, calciu, fier și magneziu. Au un conținut scăzut de grăsimi.

 

Gutuile au o multitudine de proprietăți benefice pentru organism, precum:

 

1. Proprietăți anti-inflamatorii:

Gutuile sunt o sursă bogată de vitamina C, contribuind cu aproape 25% din necesarul zilnic recomandat. Vitamina C ajută la stimularea imunității și ajută la tratamentul afecțiunilor inflamatorii. De asemenea, au proprietăți anti-alergenice. Fructele și extractul de semințe poate fi folosit pentru a trata dermatita atopică și cistita. Acestea pot fi, de asemenea, utilizate în prepararea produselor alimentare pentru persoanele care suferă de alergii.

 

2. Bune pentru pierderea în greutate:

Gutuile au conținut scăzut de calorii, dar sunt bogate în fibre dietetice. O cantitate de 100 de grame de fructe proaspete conțin 57 de calorii. Au o concentrație scăzută de grăsimi saturate, precum sodiul și colesterol. Toate aceste calități le fac să fie ideale pentru pierderea în greutate.

 

3. Tratamentul ulcerului:

Fenolii prezenți în gutui au fost considerați a fi eficienți în ameliorarea ulcerului gastric. Sucul de gutui este benefic pentru persoanele care suferă de ulcere gastrice. De asemenea, ajută la tratamentul ulcerelor peptice, deoarece calmează tractul gastrointestinal.

 

4. Tratament pentru afecțiunile stomacale:

Gutuile sunt un remediu eficient pentru grețurile de dimineață. Gutia, amestecată cu miere, poate ajuta la tratarea colitei, diareei, constipației și infectiilor intestinale. Siropul de gutuie este folosit pentru a trata hemoroizii.

 

5. Beneficii antioxidante:

Acest fruct conține uimitoare proprietăți antioxidante datorită prezenței compușilor polifenolici. Acești antioxidanți luptă împotriva radicalilor liberi prezenți în organism, încetinind procesul de îmbătrânire, precum și prevenirea bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale.

 

7. Proprietăți antivirale:

Cercetările au arătat că fructele de gutui sunt bogate în proprietăți antivirale. Fenolii regăsiți în gutui au o activitate puternică antigripală, precum și proprietăți antioxidante. Ajută la protejarea împotriva răceliilor și a altor agenți patogeni virali.

 

8. Reduce tensiunea arterială:

Fiind bogat în potasiu, fructul de gutui ajută la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale.

 

10. Proprietăți anticanceroase:

Proprietatile antioxidante ale gutuilor ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi și să distrugă celulele canceroase maligne. Granulele din pasta de fructe de gutui conțin compuși astringenți cunoscuți sub denumirea de tanini, adică catechină și epicatechină. Aceste taninuri vă protejează mucoasele împotriva apariției cancerului.

 

11. Reduce stresul:

Antioxidanții din gutui ajută la ameliorarea stresului și menținerea unei minți calme.

 

12. Tratamentul bolilor oculare:

Consumul regulat de gutui este benefic pentru cei care suferă de boli hepatice și oculare. În China, semințele înmuiate și fierte de gutui sunt folosite pentru a pregăti un jeleu, care poate calma problemele oculare, durerile gâtului și inflamația membranelor mucoase.

 

14. Beneficiile semințelor de gutui și a uleiului:

Semințele de gutui sunt eficiente în tratarea răgușelii, a gâtului, în general, și a traheei. Uleiul de gutui previne transpirația, fortifică inima și întărește ficatul și stomacul.

 

15. Alte beneficii:

Sucul de gutui este util în tratamentul bolilor cardiovasculare, afecțiunilor respiratorii, anemiei și astmului. Consumul regulat poate ajuta și în tratamentul tuberculozei, dizenteriei și insuficienței hepatice.

 

Conform unui studiu clinic realizat de către International Journal of Farmaceutical Sciences and Research, se pare că pasta de gutui poate reduce volumul și durata de sângerare la pacientele cu menoragie și poate îmbunătății calitatea vieții acestor paciente prin simpla sa includere în dieta zilnică.

Menoragia este o afecțiune a uterului care se manifestă prin pierderea excesivă de sânge în timpul menstruației.

 

Femeile cu endometrioză se confruntă cu o serie de simptome care se regăsesc detaliate mai sus și în cazul cărora, gutuile s-au dovedit a fi foarte eficiente. Prin urmare, se poate trage concluzia că fructul de gutui este benefic în dieta de endometrioză și prin urmare merită să îl introducem în gustările noastre zilnice.

Poftă bună la gutui cu miere!

Surse:

https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-quince-fruit/#gref

http://ijpsr.com/bft-article/the-effect-of-quince-paste-on-menorrhagia-a-clinical-study/?view=fulltext

Distribuie pe Facebook

Distribuie pe Twitter

Distribuie pe Google+

Distribuie pe LinkedIn

Distribuie pe Pinters

 

Site creat în WebWave