Efectele benefice ale salviei în endometrioză

15/10/2018

 

Salvia(Salvia officinalis) face parte din aceeași familie cu menta și provine de pe coasta de nord a Mediteranei, unde a fost folosită în mod tradițional pentru gătit. Italienii sunt cunoscuți pentru aromatizarea cărnii de vită cu ajutorul salviei, în timp ce francezii o folosesc pentru cârnați, umpluturi și alte tipuri de cărnuri. Cu toate acestea, salvia nu este folosită doar pentru gătit. În vremurile medievale, a fost numită "Salvia Salvatrix", ceea ce înseamnă "salvie, salvatorul". Acest lucru se datorează faptului că era una dintre ingredientele principale ale "Oțetului celor Patru Hoți", o combinație care a fost folosită de hoți pentru a evita ciuma în timp ce jefuiau pentru comori. Astăzi, salvia este cunoscută pentru capacitatea sa antioxidantă ridicată.

 

Salvia are o istorie extinse ca o planta medicinala. A fost folosită de vechii egipteni pentru îmbunătățirea fertilității și tratarea anumitor probleme ale organelor pelviene (băi de șezut cu salvie), dar și în bolile specifice bărbaților: probleme de sterilitate și impotență (ceaiul din frunze de salvie sau ceai din flori de salvie mărunțite). Dioscorides, un medic grec, farmacolog și botanist (cunoscut acum ca tatăl farmacologiei), a raportat că salvia poate ajuta la oprirea rănilor sângerînde și poate ajuta vindecarea ulcerațiilor. De asemenea, el a folosit suc de salvie pentru a trata tusea și răgușeala.

 

Asemeni rozmarinului, salvia conține acid salvigenin, un fitochimic care are atât proprietăți antioxidante, cât și antiinflamatoare. Jurnalul de Medicina Tradițională și Complementară scrie că salvia este o "sursă naturală de flavonoide și compuși polifenolici ... care posedă puternice activități antioxidante, radiculare și antibacteriene".

 

Ceaiul de salvie este recomandat în uz extern, în vindecarea bolilor de gât (amigdalită), abceselor dentare, inflamațiilor cavității bucale. Mirosul neplăcut al gurii poate fi combătut făcând gargară cu ceai de salvie de patru-cinci ori pe zi sau chiar și mai multe ori pe zi. Frunza este folosită pentru producerea diverselor medicamente. Salvia este utilizată pentru probleme digestive, inclusiv pierderea poftei de mâncare, gaze (flatulență), dureri de stomac (gastrită), diaree, balonare și arsuri la stomac. Este, de asemenea, utilizată pentru reducerea supraproducției transpirației și a salivei, pentru combaterea depresiei, pierderea memoriei (salvia este chiar cunoscuta pentru proprietățile sale de a ajuta memoria) și boala Alzheimer.

 

Femeile folosesc salvie pentru a reduce durerile menstruale, pentru a corecta fluxul de lapte excesiv din timpul alăptării și pentru a reduce bufeurile din timpul menopauzei. Salvia este aplicată direct pe piele pentru afecțiuni precum; boala gingivală (gingivită); durere la nivelul gurii, gâtului sau limbii. Unii oameni inhalează salvie pentru tratarea astmului bronșic.

 

Salvia poate ajuta la revigorarea țesuturilor, atenuarea congestiei nazale și susținerea funcției respiratorii. Funcționează ca un puternic antioxidant, antiviral, ajută la scăderea glucozei și agentul inhibitor al tumorii.

 

În alimentație, salvia este folosită ca un condiment utilizat în mod obișnuit pentru prepararea diverselor mâncăruri.

 

În industria prelucrătoare, salvie este folosită ca o componentă pentru parfum, săpunuri și produse cosmetice.

 

Uleiul esential de salvie ajuta la echilibrarea hormonilor si s-a descoperit că reduce efectiv simptomele endometriozei. Aplicați 2-4 picături topice pe abdomen și o compresă caldă pe zonă.

 

Toate părțile componente ale plantei au mulți compuși chimici derivați cum ar fi uleiurile esențiale, minerale, vitamine cunoscute pentru a preveni bolile și proprietăți îmbunătățire a sănătății.

 

Principalele componente active ale salvei sunt uleiul esențial, care conține în principal cetone; alfa-thujonă și ß-thujonă. În plus, conține, numeroși alți compuși precum cineol, borneol, acid tanic; substanțe amare cum ar fi cornolea și acidul cornsolic; fumaric, clorogenic, acizii cafeice și nicotinice; nicotinamida; flavone; flavon glicozide și substanțe estrogenice. În total, acești compuși cunoscuți pentru a avea proprietăți contra-iritante, rubefaciente, antiinflamatorii, antialergice, anti-fungice și antiseptice.

 

Thujone este antagonist al receptorilor GABA și receptorilor de serotonină (5-HT3). Îmbunătățește concentrarea mentală și accelerează simțurile. Din acest motiv infuzia de salvie a fost mult timp recunoscuta ca "ceaiul gânditorului".

 

Studiile de cercetare au constatat că efectul vascular relaxant al salvigeninei, conținut de salvie, poate oferi protecție împotriva bolilor cardiovasculare.

 

Planta este o sursă excepțional de bogată în mai multe grupuri de vitamine din complexul B, cum ar fi acidul folic, tiamina, piridoxina și riboflavina în doze mult mai mari decât cele recomandate zilnic.

 

Planta conține cantități însemnate de vitamina-A și beta-caroten. 100 g plantă medicinală uscată asigură 5900 UI; aproximativ 196% din ADR. Vitamina A este un puternic antioxidant natural și este esențială pentru vederea pe timp de noapte. Este foarte bună pentru menținerea sănătoasă a mucoasei și a pielii. Consumul de alimente naturale bogate in vitamina A este cunoscut pentru a ajuta organismul să se protejeze împotriva apariției cancerului pulmonar si cel al cavității bucale.

 

Frunzele proaspete de salvie sunt o sursă bună de antioxidanți, vitamina C care ajută la sinteza proteinelor structurale cum ar fi colagenul. Contribuie la menținerea integrității vaselor de sânge, a pielii, a organelor și a oaselor. Consumul regulat de alimente bogate în vitamina C ajută la protejarea de scorbut, la dezvoltarea rezistenței împotriva agenților infecțioși (stimulează imunitatea) și ajută la curățarea radicalilor liberi pro-inflamatorii din corpul uman.

 

Părțile plantei pot fi consumate proaspete sau uscate și sunt surse bogate de minerale cum ar fi potasiu, zinc, calciu, fier, mangan, cupru și magneziu. Potasiul este o componentă importantă a fluidelor celulare și corporale, care ajută la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Corpul uman folosește manganul ca și co-factor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza.

Sursa:

https://draxe.com/natural-remedies-endometriosis/

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-504/sage

https://www.karmikchannels.org/4-herbal-remedies-home-use/

https://www.mindbodygreen.com/articles/best-herb-for-fighting-inflammation

https://ro.wikipedia.org/wiki/Salvie

https://articles.mercola.com/herbs-spices/sage.aspx

https://www.nutrition-and-you.com/sage-herb.html

 

Distribuie pe Facebook

Distribuie pe Twitter

Distribuie pe Google+

Distribuie pe LinkedIn

Distribuie pe Pinters

 

 

 

 

Site creat în WebWave