Care sunt factorii care influențează sănătatea ficatului și cum putem să avem mai multă grijă de acest organ vital

24/10/2018

Care sunt factorii negativi care influențează starea de sănătate a ficatului?

1. Consumul de Zahăr

Prea mult zahăr nu este doar rău pentru dinți, dar vă poate afecta și ficatul. Organul folosește un tip de zahăr, numit fructoză, pentru a face grăsime. Prea mult zahăr rafinat și sirop de porumb cu fructoză determină acumularea de grăsimi care pot duce la boală hepatică. Unele studii arată că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca alcoolul, chiar dacă persoana în cauză nu este supraponderală. Acesta este un bun motiv pentru a înlocui zahărul cu mierea, care nu are acest efect asupra organismului.

2. Medicamentele naturiste

Chiar dacă eticheta lor spune "natural", este posibil să nu vă facă prea mult bine. De exemplu, anumite persoane se tratau cu o plantă numită kava kava pentru ameliorarea simptomelor menopauzei sau pentru a le ajuta să se relaxeze. Studiile arată că administrarea de astfel de medicamente pot determina ficatul să nu mai funcționeze în parametrii normali, iar în această situație poate duce la hepatită și insuficiență hepatică. Unele țări au interzis sau au restricționat planta în cauză, dar sunt țări în care această plantă încă se vinde. Excesul de medicamente, fie ele chiar și naturiste s-ar putea să nu fie chiar sănătos și pentru administrarea lor ar trebui să discutați serios cu un specialist în domeniu.

3. Supraponderabilitatea

Grăsimea în plus se poate acumula în celulele hepatice și acest lucru poate duce la maladii hepatice nealcoolice. Ca rezultat, ficatul dumneavoastră se poate umfla. De-a lungul timpului, se poate întări și țesutul hepatic cicatrizat (medici o numesc ciroză). Aveți mult mai multe șanse de a vă confrunta cu un asemenea tip de diagnostic dacă sunteți supraponderală sau obeză, de vârstă mijlocie sau aveți diabet. În această situație, dieta și exercițiile fizice pot să vă ajute să vă însănătoșiți.

4. Prea multă vitamină A din suplimente

Corpul tau are nevoie de vitamina A si este bine sa o obții de la plante cum ar fi fructele si legumele proaspete, in special cele care sunt roșii, portocalii și galbene, dar dacă luați suplimente care au doze mari de vitamina A, aceasta poate fi o problemă pentru ficatul dumneavoastră. Întrebați-vă cu medicul înainte de a lua orice tip de vitamină A suplimentară, deoarece s-ar putea să nu aveți nevoie de ea.

5.Bauturi nealcoolice

Cercetările arată că persoanele care beau o mulțime de băuturi răcoritoare sunt mai susceptibile de a avea boală hepatică nealcoolică.

6. Acetaminofen

Dacă vă confruntați cu dureri de cap sau răceală și recurgeți la medicamente pentru o ameliorarea durerii, asigurați-vă că luați medicamentul și doza necesară. Dacă, din greșeală, luați prea multe medicamente cu conținut de acetaminofen vă puteți afecta ficatul.

7. Grăsimile trans

Grasimile trans sunt grăsimi create de mâna omului și sunt introduse în diverse preparate. Dacă citiți ingredientele produselor se poate să vedeți mențiunea de "parțial hidrogenate" și în acest caz puteți fi sigure că acele alimente au în componență grăsimi nesănătoase. O dietă bogată în grăsimi trans vă face să creșteți în greutate și astfel să vă îmbolnăviți ficatul. Verificați tot timpul lista ingredientelor. Este posibil să vedem pe etichetă "0" grame de grăsime trans și cu toate acestea, ea să se regăsească în cantități foarte reduse, dar răul produs va fi mult mai mic.

8. Greșelile umane

Doctorul sau asistenta medicală este posibil să nu fi sterilizat ustensilele medicale sau să nu le fi schimbat de la un pacient la altul și astfel ne putem trezi cu o hepatită ce se răspândește ușor prin intermediul sângelui. Din acest motiv este necesar să fim foarte atente la toate materialele medicale care sunt folosite în timpul vizitei noastre la medic.

9.Mai puțin alcool decât credeți

Probabil știți deja că un consum excesiv de alcool este rău pentru ficat, dar s-ar putea sa nu realizati că "prea mult" nu înseamnă să fii un dependent de alcool. Doza permisă de alcool pe zi este de 148 ml vin, 355 ml bere și 59 ml lichior sau băuturi spirtoase. În cazul femeilor a bea moderat înseamnă a consuma o băutură pe zi, iar în cazul bărbaților aceasta se poate extinde la 2, dar nu mai mult.

Ce ar trebui să consumăm pentru a ne proteja ficatul?

1. Usturoiul

Potrivit doctorului Dr. Passler "Consumul de usturoi ajută la activarea enzimelor de detoxifiere a ficatului". În principiu, aceste enzime ajută la descompunerea toxinelor și la eliminarea acestora din organism. Usturoiul conține 39 de agenți antibacterieni diferiți, ceea ce îl face un ingredient magic pentru a menține bolile la distanță. Pentru a beneficia cât mai mult de efectele benefice ale usturooiului, este recomandat să îl mâncăm proaspăt și din surse sigure. Usturoiul proaspăt conține alicină și astfel poate ajuta la distrugerea microorganismelor neprietenoase din intestine care produc toxine în tractul gastro-intestinal.

2. Sfecla roșie.

Are un conținutul ridicat de antioxidanți. Dr. Passler susține că sfecla activeaza enzimele hepatice si ajută bila, care mai apoi ajută la descompunerea si absorbția grăsimilor sănătoase și a nutrienților solubili în grasimi cum ar fi vitamina E. Când ficatul transformă toxinele grase și solubile în forma lor solubilă în apă pentru excreție, leagă multe dintre aceste toxine de bilă, astfel încât acestea să poată fi escortate din corpul tău prin intermediul mișcărilor intestinale.

3. Mere organice 

Merele conțin o mulțime de fibre și conform dr. Passler "vă pot ajuta să vă curățați intestinele și să introduceți bacterii prietenoase". Totuși, ar trebui să vă asigurați că merele sunt organice și nu au fost stropite cu tot felul de substanțe chimice.

4. Brocoli

Conform Dr. Passler, este bogat în antioxidanți și crește glutathione-ul ceea ce înseamnă că susține ambele faze ale detoxifierii hepatice. Bbrocoli conține, de asemenea, indol-3-carbinol, un compus care ajută la detoxifierea ficatului și a nivelurilor excesive de hormoni.

Pe lângă toate aceste beneficii, brocoli conține și sulforaphane care este dovedit a ajuta la prevenirea diverselor forme de cancer.

6. Nucile

Nucile ajută la creșterea circulației și a fluxului de sânge, astfel încat toxinele sunt transportate mai eficient din diferite puncte ale corpului în ficat . Sunt bogate în arginină, care ajută organismul să neutralizeze și să elimine toxinele secundare ale alcoolului și amoniacului din creier și din sistemul nervos central.

5. Alimente fermentate.

În cazul în care aveți probleme cu balonarea sau constipația, cel mai potrivit ar fi să consumați murături care introduc bacterii bune în organism vostru și vă ajută să aveți un tranzit mai bun.

Sursa:

https://www.webmd.com/hepatitis/ss/slideshow-surprising-liver-damage?ecd=wnl_spr_102318&ctr=wnl-spr-102318_nsl-LeadModule_title&mb=Af2Ob8qg4t%2fCm4GkMhIrvng0WleHxvIqS7Tbc39Gq4A%3d

https://www.wellandgood.com/good-food/liver-and-gut-cleansing-foods/slide/2/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC23369/

Distribuie pe Facebook

Distribuie pe Twitter

Distribuie pe Google+

Distribuie pe LinkedIn

Distribuie pe Pinters

 

 

 

Site creat în WebWave