Beneficiile lămâilor asupra întregului organism și în managementul endometriozei

02/02/2019

Lămâiul, originar din Asia, este un copac mic de aproximativ 3-6m sau sub forma de tufiș, cu fructe comestibile, care face parte din familia rutaceae. Sucul de lămâie este un ingredient folosit adesea la prepararea produselor de patiserie, a deserturilor, a salatelor, ciorbelor, marinatelor, amâncărilor mediteraneene și a altor preparate culinare. Aroma distinctă și astringentă a fructului este utilizată și pentru a îmbunătăți savoarea cărnii de pasăre, a peștelui și a legumelor din întreaga lume. Limonada, făcută cu lămâie, miere și apă călduță, este o băutură populară folosita adesea și la prepararea ceaiurilor. Acidul citric poate ajunge la 5% sau chiar mai mult din cantitatea totala a sucului de lămâie, care este bogat în vitamina C și conține cantități mai mici de vitamine B, în special tiamină, riboflavină și niacină.

Ca și cultură, lămâia este cultivată într-o măsură limitată în majoritatea țărilor tropicale și subtropicale. Arborii de lămâie cultivați în scop comercial sunt în mod obișnuit altoiți pe alte soiuri de citrice, cum ar fi portocalele dulci, grapefruitul, mandarina sau portocala. Răsadurile acestor specii sunt superioare răsadurilor de lămâie, deoarece sunt mai uniforme și mai puțin susceptibile la diverse boli ale coroanei și ale trunchiului.

Lămâiul, în general, înflorește pe tot parcursul anului, iar fructele sale pot fi culese de 6 până la 10 ori pe an. Fructele cu dimensiuni mari în scopuri comerciale sunt de circa 50 mm în diametru și sunt culese de obicei în timp ce sunt încă verzi și păstrate în depozit pentru perioade mai lungi de timp de aproximativ 3 luni sau chiar mai mult.

 

Proprietăți

1.Reducerea riscului de accident vascular cerebral

Potrivit American Heart Association (AHA), fructele citrice pot ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral ischemic la femei.

Un studiu asupra a 70 000 de femei peste 14 ani a arătat că cele care au mâncat cele mai multe fructe citrice au avut un risc de 19% mai mic de accident vascular cerebral ischemic decât femeile care au consumat mai puțin.

Studiile au demonstrat că fructele, legumele și consumul de vitamina C sunt asociate cu un risc redus de accidente vascular cerebrale. Se consideră că flavonoidele prezente în anumite fructe și legume oferă o oarecare protecție asupra vascularității și are un efect antiinflamator important.

Aedín Cassidy, Ph.D., autor principal al studiului

Citricele sunt o sursă bună de flavonoide, care se consideră că ajută la protejarea împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Accidentul vascular cerebral ischemic este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral. Este cauzată de un cheag de sânge care blochează fluxul de sânge către creier.

 

2.Menținerea tensiunii arteriale sănătoase.

Un studiu japonez a constatat că din 101 femei, cele care au consumat zilnic suc de lămâie au avut o tensiune arterială mai scăzută decât cele care nu au consumat cu regularitate suc de lămâie.

3.Prevenirea cancerului

Lămâia și sucul de lămâie sunt o sursă excelentă de vitamina C și au un rol antioxidant puternic.

Antioxidanții pot ajuta la prevenirea formării radicalilor liberi care sunt cunoscuți a cauza cancer, deși rolul exact jucat de antioxidanți în prevenirea cancerului rămâne încă neclar.

4.Menținerea unui ten sănătos

Vitamina C joacă un rol vital în formarea colagenului, sistemul de sprijin al pielii.

Când se consumă în formă naturală sau se aplică local, vitamina C poate contribui la combaterea leziunilor cutanate cauzate de soare și poluare, la reducerea ridurilor și la îmbunătățirea texturii generale a pielii, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat pe șoareci, publicat în 2014.

5.Prevenirea astmului

Riscul de a dezvolta astm pare a fi mai mic la persoanele care consumă o cantitate mare de anumite substanțe nutritive, dintre care și vitamina C.

6.Creșterea absorbției de fier

Deficitul de fier este unul dintre cele mai frecvente deficiențe nutritive din țările dezvoltate și o cauză principală a anemiei.

Alimentele bogate în vitamina C maximizează capacitatea organismului de a absorbi fierul.

Spanacul și năutul, spre exemplu, sunt surse bogate de fier. Prepararea unui suc de lămâie folosit în salate ajuta la maximizarea aportului de fier precum și a vitaminei C.

7.Stimularea sistemului imunitar

Alimentele bogate in vitamina C și alti antioxidanti pot ajuta la întarirea sistemului imunitar împotriva germenilor care cauzează răceală și gripă.

8.Pierderea în greutate

Un studiu, publicat în 2008, a constatat că, atunci când rozătoarele care au primit fenoli de lămâie împreună cu o dietă bogată în grăsimi timp de 12 săptămâni, nu au luat în greutate mai mult decât rozătoarele care nu au primit fenolii de coajă de lămâie. Fenolii din lămâie sunt prezenți în coaja de lămâie.

Nutriție

Conform bazei de date naționale a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), o lămâie fără coajă, cântărind aproximativ 58 de grame (g), conține 44,5 mg de vitamina C.

 

Potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH), aportul recomandat pentru femeile în vârstă de 19 ani și peste este de 75 mg de vitamina C pe zi, în timp ce bărbații în vârstă de 19 ani și peste ar trebui să consume 90 mg. Pentru fumătorii este necesar un surplus de 35 mg pe zi.

O lămâie oferă:

  • 17 calorii

  • 0.64 g proteine

  • 0.17 g grăsimi

  • 5.41 g carbohidrați, inclusiv 1.6 g fibre și 1.45 g zaharuri

  • 15 mg calciu

  • 0.5 mg fier

  • 7 mg magneziu

  • 13 mg fosfor

  • 116 mg poteasiu

  • 2 mg sodiu

  • 0.05 mg zinc

  • 9 micrograme (mcg) folat

  • 1 mg of vitamina A

În plus, lămâile conțin cantități mici de tiamină, riboflavină, vitamina B-6, acid pantotenic, cupru și mangan.

Efecte asupra persoanelor cu endometrioză

Consumul regulat, zilnic de limonadă scade semnificativ efectele secundare ale endometriozei, precum ar fi greața, indigestia, efecte ale sindromului de intestinul iritabil, constipația, diareea, simptomele alergiilor și așa mai departe.

Limonada ajută la combaterea infecțiilor (cum ar fi infecțiile tractului urinar) și reduc inflamația care este sursa celor mai multe dureri din organism.

Lămâia este foarte eficientă pentru detoxifierea și susținerea ficatului. Deoarece ficatul reglează și ajută la îndepărtarea estrogenului din organism, iar dacă funcția hepatică este compromisă, acest lucru poate contribui cu siguranță ameliorarea endometriozei.

Multe femei cu endometrioză suferă de alergii și diverse tipuri de răceli. Consumul de apă caldă cu lămâie poate ajuta la eliminarea excesului de mucus și la reducerea acestor simptome.

Surse:

https://www.waterbenefitshealth.com/lemon-water-helps-endometriosis.html

https://www.britannica.com/plant/lemon

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283476.php

https://www.edisoninst.com/15-benefits-of-drinking-lemon-water-in-morning-empty-stomach/

 

 

Site creat în WebWave