Alimente integrale, organice, bio, eco, 100% naturale

26/08/2018

În ultima perioadă apar tot mai multe etichete pe alimentele pe care le cumpărăm și de multe ori nu mai știm ce să credem. Ce este certificat? Ce este sigur? Cum știm dacă ceea ce scrie pe produs este benefic pentru noi sau nu.

Alimentele integrale, denumire și concept apărut în 1940, se referă la acele alimente neprocesate: fructe și legume crude, orez brun, semințe nedecorticate. Aceste alimente sunt deosebit de importante pentru organismul nostru deoarece prin consumul lor în stare naturală, beneficiem de toti nutrientii pe care îi conțin.

Alimentele organice, bio sau ecologice sunt denumiri date pentru același tip de produs și anume acel produs pentru care nu s-au folosit îngrășăminte, insecticide sau pesticide chimice. Se pot însă folosi îngrășăminte, insecticide sau pesticide naturale: macerat de urzică pe post de insecticid, îngrășăminte ce provin de la animale, alimentate organic. 

Denumirea de organic se folosește pentru alimentele din spațiul anglo-saxon.

Denumirea de bio, de la biologic, se folosește pentru alimentele din spațiul franco-german.

În SUA si Canada se folosește în general termenul de organic, iar în România se folosește termenul de Agricultură Ecologică (ae).

Alimentele sunt certificate, după cum urmează:

Certificare Europeană pentru alimente organice, care respectă regulamentul european în vigoare.

Pentru alimentele sau produsele ale căror origine este clar specificată. 

Pentru produsele tradiționale specifice.

Pentru zonele geografice protejate, pentru un anumit tip de producție.

Pentru a obține aceste certificate și a reuși să le păstreze, producătorii duc o muncă asiduă și nimeni nu se riscă să încalce regulamentul.

Astfel, dacă dorim o certitudine că produsul nostru este bio, trebuie să vedem acea frunzuliță verde, iar pentru a ne asigura că zona în care sunt realizate produsele este bio , trebuie să vedem cerculețul albastru de mai sus.

Dacă vedem alte notații sau semne pe ambalaj, acestea nu sunt neapărat certificate și nu au o origine sigură. Spre exemplu produsele 100% naturale, nu le atestă nimeni și prin urmare ar putea să nu fie chiar așa de naturale precum sperăm noi.

Pentru a ne asigura că un produs nu contine lactate trebuie să vedem clar pe produs o poză cu lactate tăiate, sau o mențiune scrisă clar cum că nu conține lactate.

Pentru a ne asigura ca produsele pe care le cumpărăm nu conțin gluten, trebuie să vedem o poză cu un spic de grâu tăiat sau o mentiune clară cum că acel produs nu conține gluten.

Pentru a ne asigura că un produs nu conține zahăr, trebuie să apară mențiunea că nu are zahăr adăugat. 

Dacă nu verificăm mențiunile de pe produse și nu regăsim etichetele și logo-urile prezentate mai sus, nimeni nu ne certifică siguranța produsului și prin urmare îl cumpărăm pe proprie răspundere.

Surse:

https://ec.europa.eu/agriculture/organic/downloads/logo_ro

http://agrointel.ro/7980/care-sunt-diferente-intre-produsele-etichetate-bio-eco-sau-organic-si-cele-cu-inscriptia-natural/

Regulamentul delegat nr.664/2014

Totul despre ce mâncăm- Tipuri de alimente-Proprietăți, Preparare, Conservare, Diete- Ed. Litera 2018

Distribuie pe Facebook

Distribuie pe Twitter

Distribuie pe Google+

Distribuie pe LinkedIn

Distribuie pe Pinters

Site creat în WebWave