Acizii grași omega 3 în endometrioză

23/08/2018

Pacienții care consumă un nivel ridicat de grăsimi de tipul trans au un risc crescut de endometrioză de 48%, în timp ce, cei care manancă diete bogate în uleiuri omega-3 sunt cu 22% mai puțin probabil să dezvolte această afecțiune, susține un nou studiu în domeniu.

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente probleme ginecologice care afectează femeile aflate la vârsta fertilă. Femeile, cu vârsta cuprinsă între 13 și 50 de ani, experimentează frecvent o îngroșare și o sângerare lunară. Menționată ca "perioadă menstruală" sau "PMS", această perioadă a lunii este asociată cu sângerări, dureri și crampe.Acest lucru afectează adesea țesuturile mucoasei uterului.Cu toate acestea, endometrioza este caracterizată de celulele endometriale care se formează în alte zone ale corpului. Creșterea țesutului în alte zone ale corpului este denumită în mod obișnuit "implanturi".

Zonele frecvente în care se dezvoltă endometrioza, sunt:

• Ovarele

• Trompele uterine

• Regiunea pelvină

• Regiunea abdominală inferioară

• Între rect și uter (numit sacul Douglas)

Aceste implanturi sunt în mare parte benigne și, foarte rar, se dezvoltă în celule canceroase. Implanturile, la fel ca toate țesuturile, sunt stimulate de hormonul sexual feminin, estrogen. Stimularea implanturilor face ca celulele să se îngroașe și să sângereze, similar celulelor endometriale normale. Această sângerarea a implanturilor este stocată în corpul femeii, deoarece, spre deosebire de o menstruație normală ce poate elimina sângele spre exterior, această sângerare interna, nu are această posibilitate.

Omega-3 în endometrioză

Acizii grași omega-3 pot îmbunătăți raportul omega-3: omega-6.

Creșterea nivelului de omega-6 ar putea duce la creșterea inflamației în organism. Dietele occidentale, în general, bogate în acizilor grași omega-6 și sărace în omega-3.

Acizii grași omega-3 concurează pentru aceeași enzimă cu acizii grași omega-6. Dacă grăsimile omega-6 câștigă, organismul crește producția de citokine proinflamatorii și leucotrine. Cu toate acestea, în cazul în care omega-3 câștiga, acestea produc mai puține celule inflamatorii potențial scăderea inflamației în corpul dumneavoastră. Acest lucru este benefic pentru multe femei care suferă de endometrioză.

S-au efectuat studii pentru a se observa dacă acizii grași omega-3 modifică conținutul de acizi grași din "implanturi" și dacă aceștia au condus la reducerea simptomelor asociate cu endometrioza.

În endometrioză, interstițiul este o zonă comună pentru inflamație.

Aceasta poate fi o zonă în care concentrația de acizi grași omega-3 ar putea juca un rol important în ameliorarea simptomelor de endometrioză.

În cercetările efectuate pe șobolani, s-a administrat o dietă bogată în EPA, o componentă a familiei de acizi grași omega-3 sau acid linoleic.

Ei au descoperit că șobolanii cărora li s-au administrat dieta EPA, au arătat concentrații mai mari de acizi grași omega-3 în interstițiu.

Ei au observat, de asemenea, niveluri scăzute de celule pro-inflamatorii atunci când concentrația de omega-3 a fost mai mare și astfel au concluzionat că acidul gras omega-3, EPA, ar putea fi o strategie bună pentru tratarea simptomelor de endometrioză.

Sunt necesare mai multe cercetări, dar acest lucru ar putea fi un bun punct de plecare pentru acizii grași omega-3 și endometrioză.

 

Puterea acizilor grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 au proprietăți antiinflamatoare puternice.

Acești acizi grași, conform anumitor cercetări clinice, ar putea reduce inflamația și ar putea atenua simptomele comune asociate cu endometrioza.

Includerea a mai multor pești în dieta zilnică sau includerea unui supliment cu ulei de pește ar putea crește concentrația de acizi grași omega-3 și conform cercetărilor curente, ar putea conduce la o îmbunătățire a calității vieții femeilor care suferă de endometrioză.

 

Acizii grași omega 3 se împart la rândul lor în două mari categorii:

  • acizi grași omega 3 cu catenă lungă

  • acizi grași omega 3 cu catenă scurtă

     

Cele mai bune surse de omega 3, sunt cele cu catenă lungă, precum:

  • somonul, care are și cea mai mică concentrație de mercur

  • algele

  • oul de găină

  • icrele negre și roșii

  • sardine, hering, macrou

în ordinea prezentată.

 

Surse de omega 3 cu catenă scurtă, adică mai slabe, sunt:

  • semințe de cânepâ

  • semințe de in

  • nuci

  • chia

  • porumb

Porumbul poate fi transformat din omega 3 cu catenă scurtă in omega 3 cu catena lungă:

Găina care este hrănită cu porumb reușește să transforme omega 3 cu catenă scurtă în omega 3 cu catenă lungă în oul pe care îl face și pe care noi îl mâncăm.

Important este să hrăniți găinile cu cereale de calitate pentru a putea beneficia de ouăle acestora.

În general se consideră că dacă mergem și ne cumpărăm o conserva de sardine, ne-am asigurat aportul de omega 3, dar din păcate, conserva se prepară la temperaturi foarte mari, iar sardinele sunt conservate în ulei rafinat. Prin urmare ne aprovizionăm cu omega 6 și ajutăm procesul inflamator.

 

Acizii grași omega 3 mai au beneficii precum: sunt benefici pentru ochi, creier, pentru combaterea stărilor depresive și anxioase, ajută în cazul bolilor autoimune, previne apariția cancerului, îmbunătățește sănătatea oaselor și a articulațiilor, reduce riscul de artrită reumatoidală, reduce simptomele astmului, ajută la menținerea sănătății inimii.

 

Sursa:

https://www.jaylabpro.com/omega-3-and-endometriosis.html

Webinar de nutriție: Unlock The Power Of Food To Heal Your Body, Prevent Disease & Achieve Optimal Health

www.ncbi.nlm.nih.gov

Distribuie pe Facebook

Distribuie pe Twitter

Distribuie pe Google+

Distribuie pe LinkedIn

Distribuie pe Pinters

Site creat în WebWave